Helsy

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen blogi

Maunulaan uusi luontopolku

1 kommentti

Maunulan uusi luontopolku pystytetään maastoon Keskuspuiston 100-vuotisjuhliin keväällä 2014. Kaupunkilaiset ovat voineet antaa hankkeelle oman panoksensa netissä, jossa polun aineksia löytyykin koko ajan lisää. Helsingin kaupungin rakennusviraston tilaama graafikko ja toimittaja työstävät parhaillaan maastotauluja.

Muurahaispesä Kaisa Hauru

Asukkaat ja luonnonharrastajat ovat keränneet luontohavaintoja, taustatietoja ja valokuvia luontopolkua varten säännöllisesti mm. luontopolun nettisivulle ja Maunulan majan havaintokirjaan. Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen ja Helsingin Ladun järjestämillä retkillä on opiskeltu kääpiä, lepakoita, uurnalehdon kasveja ja taimenpuron elämää.

Projektissa on mukana graafikko Seppo Leinonen, joka on kuvittanut luontopolkujen tauluja eri puolille Suomea. Leinosen mukaan projektissa uskomattomalta on tuntunut se, että keskellä Helsinkiä on luontoa, missä taimen lisääntyy, koskikara keikuttelee puron varrella ja salaperäistä vanhaa metsää löytyy helpommin kuin Kehä kolmosen ulkopuolelta.

Luontopolun yleisteemoiksi on sovittu luonnon kiertokulku ja monimuotoisuus. Polku kulkee mm. kasvillisuudeltaan monimuotoisen Maunulan uurnalehdon läpi. Ulkomaalaisia kävijöitä ja lisätiedoista kiinnostuneita varten polkutauluihin liitetään QR-koodit, joista älypuhelimen avulla pääsee jo maastossa suoraan taulujen kieliversioihin sekä lisätiedon lähteisiin.

Lahopuuta Maunulassa Kaisa Hauru

Luontopolun tekoa ohjaavassa ryhmässä on kaupungin, Helsingin Ladun, luonnonsuojeluyhdistyksen, seurakunnan ja asukkaiden edustajia. Työn kustannukset maksetaan rakennusviraston budjetista, ja kaupungin hallinnoimasta Lähiörahastosta on myös anottu rahaa.

Luontopolku tulee juhlistamaan Keskuspuiston 100-vuotisjuhlaa, jota vietetään vuonna 2014. Luontopolun etenemistä voi seurata netissä osoitteessa http://www.helsinginlatu.fi/ml/  Luontopolun facebook-sivu löytyy hakusanalla Maunulan luontopolku.

Auli Kilpeläinen

Tapahtumia:

Su 30.6. Maunulan lepakkoretki klo 22.00–01.00. Lähtö Saunabaarin edestä, Männikkötien ja Metsäpurontien risteyksestä. Paluu samaan paikkaan. Pääkohteena on Maunulan majan ympäristö, mutta matkalla on useampia oivallisia lepakoiden saalistuspaikkoja. Oiva tilaisuus nähdä myös nisäkkäitä yöllisillä retkillään. Paikalle pääsee busseilla 63 ja 66. Järjestäjänä Helsingin Luonnonsuojeluyhdistys

Ti 13.8. Maunulan moninainen lähiluonto klo 18–20 . Lähtö Maunulan uurnalehdon paikoitusalueelta (Pirkkolantie). Bussiyhteydet: 51, 52, 63, 550. Osa pääkaupunkiseudun opastettuja luontoretkiä, järjestäjänä Helsingin kaupunki.

Kuvat: Kaisa Hauru

One thought on “Maunulaan uusi luontopolku

  1. 27.lokakuuta 2013

    Luontopolut ovat hoitometsien globaalissa myynti ja ostotoiminnassa myös se rahantulo jolla Helsingin kaupunki maksaa metsänhoidon tuloillaan investoinnit ja reittien uusimisen sekä kunnossapidon Helsingin aikamme helmiä lasten ja lapsenmielisten sekä erä ja luontoretkien aktiivien kuntoutuksessa ja virkistyksessä turvallisessa kaupunkimetsälähiömetsässä sähköturvallisuuden saattaman metsävalaistuksen sekä opastetauluin kunnossapidon hyvin hoidettuine luonto ja opasteretkipolkuineen niin marraskuun 2013 iltojen pimentyessä kuin aamuneljältä aamuvirkkuin lenkkipoluille tarjoaman luonnonlehväinraikkaan ja rapean aamupalan metsän pienille murkuille kuntopolkujen rapean mehevän kodikkuuden havupuumetsän hake ja puusiirre sekä männyn ja havupuuneulasten ihmis sekä kone- ja laitepohjaisessa eli avusteisissa siirteissä pesä ja kotiyhdyskuntien käytäväreititysten lähelle.

    Katkeruutta maalaismurkkujen olosuhteissa tuskin lieventää kaupunkilaismurkkujen päättäväisyys pitä omat elinkaarianalyysialueensa itsenäisen päätännän ja omaehtoishyötymiskannibalismin sallimissa rajoissa kun alueen populaatioiden sietokyky pysyy kaupunki ja ulkoilureittien kaavasuunnittelun sallimissa ennusteissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s