Helsy

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen blogi

Ihanat rannat – Suomenlahti-vuoden kasviretki Lauttasaaressa

Jätä kommentti

Mätäjoesta etelään, Laajalahden ja Seurasaarenselän eteläpuolelle levittäytyy Lauttasaari, jonka pohjoisrantoja on luonnehdittava sisäsaaristoksi ja eteläisimpiä niemiä ulkosaaristoksi. Elokuun alussa Helsyn kasviretken kohteena oli eteläinen Lauttasaari, jonka Veijarivuoren rannoilla moni meri- ja rantakasvi tuli retkeläisille tutuksi.

Kuivasta kesästä huolimatta monet rantakasvit kuten merisaunio, rantatädyke ja rantayrtti kukkivat vielä. Näkyvimmin kukkivat keltaiset pietaryrtti, merivalvatti ja kannusruoho.

MReijonen_kasviretki

Kasviharrastaja löytää kuivaltakin rantaniityltä jotain kiinnostavaa. Kuva Mirja Reijonen.Kivikkorantojen ja rantaniittyjen heinät olivat vielä elokuussa erittäin kauniita. Ihailtiin runsaita siniheinäkasvustoja, kullankeltaista ruokohelpeä sekä harmaanvihreää rantavehnää.

CLinden_siniheina

Syyskuussakin siniheinä on kaunista katseltavaa. Kuva Christina Lindén.

Merenrantojen isoja kaislalajeja, kirkkaan vihreää merikaislaa ja voimakkaasti sinisävyistä sinikaislaa voitiin verrata toisiinsa. Ikävää on, että myös järviruoko oli jo saavuttanut tämänkin rannan.

CLinden_sinikaisla

Etualan sinikaisla kuuluu sarakasveihin, rehevöityvissä vesissä leviävä järviruoko heinäkasveihin. Kuva Christina Lindén.

Merenrantojen pikkukaisloja, saroja ja luikkia on nykyään entistä vaikeampi määrittää, kun valkoposkihanhet nappaavat niistä parhaat palat eli kukinnot. Meriratamo, merisuolake ja suolavihvilät pystyttiin kuitenkin tunnistamaan.

Mieluisa havainto oli pikkuluikka, tai erityisesti sen kukinto, jota harvoin näkee. Tämä merellinen, matalassa vedessä esiintyvä uposkasvi kukkii vain meriveden pysyessä pitkään matalana, koska kukinto ei kehity veden alla. Tänä kesänä ehto täyttyi.

CLinden_pikkuluikka

Pikkuluikan voi löytää tarkkailemalla vesirajan kasvillisuutta. Kuva Christina Lindén.

Muutama päivä ennen retkeä veden ollessa matalalla, retkioppaat kahlasivat Sisä-Hatun saarelle. Toiveena oli, että retkipäivänä vesi vielä hieman laskisi. “Hatulla” oli runsaasti auringonpalvojia, mutta pienen saaren kirjallisuuslähteissä luvatuista 106 putkilokasvilajista ei löytynyt kuin osa. Kuiva kesä oli verottanut kasvistoa, ja varmaan myös ympäristön kova kuluminen.

Clinden_hattu

Rannalla kasvaa myös biopolttoaineena käytettävä ruokohelpi; taustalla Sisä-Hattu -saari. Kuva Christina Lindén

Navakan itätuulen puhaltaessa oli rannan ja ”Hatun” väliselle kannakselle rantautunut huomattavia määriä ruskolevää: pitkää hyvinvoivaa jouhilevää ja ihanaa tuoretta fertiiliä rakkolevää. Mutta retkipäivänä vesi oli huomattavasti noussut, ”Hattuun” ei päästy ja kauniit ruskolevävyyhdet olivat huuhtoutuneet pois. Muutaman levän lisäksi vedenrajasta löytyi rantaan huuhtoutunutta ahvenvitaa, hapsivitaa, tähkä-ärviää ja merisätkintä.

CLinden_rakkolevä

Syyskuussa rakkolevä oli jo menettänyt elinvoimansa. Kuva Christina Lindén.

Pitkään matalalla olleesta vedestä tuntui hyötyvän yleisemminkin rantaniittyjen uloimpien matalakasvuisten kasvillisuusvyöhykkeiden kasvisto. Elokuussa rantojen merirannikit ja ketohanhikit olivat jo kukkineet, mutta suomensuolasänkiö ja paikoin silmäruoho kukkivat vielä upeasti. Matala, pieni suolasolmukki löytyi aivan vesirajasta.

Kauniita myöhäiskesän kukkijoita ovat karmiininpunaiset rantasapit. Merenrantaniityllä pienen pieni pikkurantasappi on vaikeasti havaittavissa jos kukka on sulkeutunut. Kukat aukeavat vain kauniilla ilmalla ja keskellä päivää. Alkuillan retkellä kukat olivat jo sulkeutuneet, vaikka aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, joten kasvia jouduttiin hieman etsimään. Kun ensimmäinen oli havaittu, kasvia löytyikin ympäriltä vaikka kuinka paljon. Silmän oli kouliinnuttava katsomaan. Toivottavasti edes osa yksivuotisista pikkurantasapeista välttyi tallaamiselta ennen siementen kypsymistä.

CLinden_pikkurantasappi

Pikkurantasappi. Kuva Christina Lindén

 

Merenranta kutsuu -opas rantaretkeilystä kiinnostuneille

Suomenlahti-teemavuoden johdosta Helsingin kaupungin ympäristökeskus ja Luonto-Liitto ovat julkaisseet opaskirjan Merenranta kutsuu – Tietoa ja luovaa tekemistä Suomenlahden rannalla retkeileville. Se on muun muassa rantakasvio, lintu-, kala- ja kivilajiopas. Levät, simpukat, äyriäiset sekä kaunis plankton esitellään myös. Ympäristöstään huolehtiva saa tietoa mikroroskaantumisesta. Lue osoitteesta http://www.hel.fi/static/ymk/esitteet/merenranta-kutsuu-aukeamittain.pdf

 

Christina Linden

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s