Helsy

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen blogi

Merikotkia odotellessa

1 kommentti

Kansainvälinen yhteishavaintotapahtuma 5.–6.10.2013 sai lintuharrastajat liikkeelle. Sunnuntaina puolenpäivän aikaan oli Vuosaaren täyttömäelle saapunut parisenkymmentä lintumiestä ja -naista kiikareineen ja kaukoputkineen. Ennen saapumistani oli mäen yli lentänyt muun muassa satojen sepelkyyhkyjen parvi. Retkelläni näin hiirihaukkoja, kanahaukan, punatulkkuja, keltasirkkuja, käpytikan ja tikleljä.

Kuva Taina Tervo

Kuva Taina Tervo

Sää oli puolipilvinen suunnatessani kohti Vuosaaren täyttömäkeä. Lähestyessäni ensimmäistä havainnointiryhmää katselin mäeltä avautuvia upeita maisemia, joita syksy oli alkanut jo värittää. Viehkeän kontrastin syksylle antoivat kukkivat pihasauniot, puna-apilat, pietaryrtit ja asterit. Kukkakärpäset pörräsivät sauniosta toiseen jääden välillä surraamaan ilmaan paikoilleen kuin laskupaikkaa odottavat helikopterit.

Kuva Taina Tervo

Kukkakärpänen nautiskeli myöhäissyksyn auringon säteistä pihasaunion kukassa. Kuva Taina Tervo.

Vuosaaren täyttömäellä kasvit eivät kukkimisensa perusteella näyttäneet ymmärtävän, että on jo lokakuu. Kuva Taina Tervo.

Vuosaaren täyttömäellä kasvit eivät kukkimisensa perusteella näyttäneet ymmärtävän, että on jo lokakuu. Kuva Taina Tervo.

Havainnointiryhmästä löysin lintuharrastaja Jaakko Asplundin, jolta tiedustelin mitä he olivat jo nähneet ja minne kannattaisi tähän aikaan vuodesta suunnistaa lintuja katsomaan.

– Oikeastaan lintujen syyshavainnointiin käyvät samat tarkkailupaikat kuin muulloinkin. Helsingissä näitä ovat mm. Viikki, Lauttasaaren Myllykallio, Suomenlinna, Malminkartanon täyttömäki sekä tämä Vuosaaren täyttömäki. Espoossa esimerkiksi Laajalahti, Suomenoja, Soukan kasavuori ja Matalajärvi ovat hyviä havainnointipaikkoja.

TTervo_Asplund ja muita 2

Jaakko Asplund katsoo kaukoputkellaan, josko niitä kotkia alkaisi jo näkyä. Kuva Taina Tervo.

Juuri, kun Asplund alkoi kertoa siihen astisista lintuhavainnoistaan, lensi päämme yläpuolella kanahaukka jota noin seitsemän linnun varisparvi ajoi takaa. Välillä linnut suhahtelivat päidemme yläpuolella niin matalalla, että pystyin erottamaan haukan vatsapuolen värityksen selvästi. Välillä linnut kohosivat korkeammalle takaa-ajon jatkuessa kiihkeänä. Lopulta kanahukka ja varikset katosivat näköpiiristä. Näytelmä oli ohi, ja Asplund alkoi kertoa sen aamupäivän havainnointisaldosta.

– Olemme tähän mennessä nähneet  500 sepelkyyhkyä, 16 varpushaukkaa ja yhden sinisuohaukan.

Kiittäessäni Asplundia tiedoista joku lintuharrastajista huudahti, että taivaalla juuri siinä yläpuolellamme lentelee kolme hiirihaukkaa. Nostin kiikarin kohti taivasta ja ihastelin noita uljaita liitäjiä.

Haukkoja ihaillessamme harrastajat kertoilivat, että aivan näinä aikoina on melko todennäköistä nähdä muuttavia merikotkia. Koska ne ovat päivämuuttajia, paras aika niiden havainnointiin on klo 11–15. Päätin suunnata Vuosaaren täyttömäelle seuraavinakin päivinä.

Jätin havainnoijat okulaariensa äärelle ja lähdin jatkamaan matkaani kohti Vuosaaren täyttömäen korkeinta huippua. Välillä pysähtelin tarkkailemaan tiklien pyrähtelyä ja keltasirkkujen hypähtelyä polulla. Käpytikka tutki kelottuneen kuusen runkoa ilmeisesti toukka mielessään. Istahdin hetkeksi kivelle ja nautin hyvästä säästä ja mäeltä avautuvista näkymistä: peltoaukeasta, metsistä, merestä ja satamasta. Ihmettelin, kuinka ne kaikki loppujen lopuksi sulautuivat melko hyvin yhteiseen maisemaan, vai olinko vain niin tottunut valtavan satamakompleksin olemassaoloon?

TTervo_Täyttömäki Vuosaari_näkymä

Täyttömäen huipulta avautuu komea maisema, joka aurinkoisella säällä näyttää parhaat puolensa hienoine väreineen. Kuva Taina Tervo.

Taina Tervo

One thought on “Merikotkia odotellessa

  1. Päivitysilmoitus: Helsyviesti 18.10.2013 | Helsyviesti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s